Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 08-02-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: CLAUDIU PADUREAN, SORANA MAIER
Titlul articolului: POLITICĂ. Războiul steagului secuiesc a ajuns în faza contondentă UDMR cere Budapestei să nu-şi exporte conflictele politice
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/udmr-cere-budapestei-sa-nu-si-exporte-conflictele-politice-292787.html


Oficialii maghiari ameninţă România cu deteriorarea relaţiei bilaterale. Politicienii de la Bucureşti pun disputa pe seama tensiunilor politice interne din Ungaria.


Disputele legate de steagul secuiesc au intrat într-o nouă fază. În ringul declaraţiilor a intrat ministrul de Externe din Budapesta, Janos Martonyi. El a declarat că Ungaria a avut o poziţie constantă de-a lungul ultimilor 22 de ani legată de autonomia Ţinutului Secuiesc, în sensul sprijinirii autonomiei secuilor. „Dacă o comunitate pretinde o formă de autonomie în mod democratic, societatea majoritară trebuie să ia în considerare cererea ei", a spus şeful diplomaţiei maghiare. De asemenea, el a cerut oprirea procedurilor judiciare legate de cei care au arborat pe instituţii publice drapelul Ţinutului Secuiesc. Aceste proceduri au fost iniţiate de Prefectura Covasna. De asemenea, Janos Martonyi a lansat săgeţi către România şi a spus că situaţia trebuie gestionată cu calm, nu în atmosfera care este prezentată în presa românească. Ministrul maghiar de Externe a adăugat că Ungaria va acţiona în calitate de partener în această situaţie. El a mai spus că afişarea unui simbol de către o comunitate este un „minimum european" acceptat. De asemenea, el a transmis autorităţilor române că relaţiile bune dintre cele două ţări şi parteneriarul strategic româno-maghiar ar putea fi puse în pericol.
Dispute „made in Ungaria"
Declaraţiile oficialilor maghiari au stârnit iritare în România. La unison, politicienii români au pus această escaladare a tensiunii pe seama disputelor interne din politica budapestană. „Această provocare are legătură cu alegerile şi cu situaţia politică din Ungaria şi nu-mi face deloc plăcere şi mi se pare incorect ca România să fie folosită ca subiect în alegeri în ţara vecină", a spus premierul Victor Ponta. La rândul său, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat că le cere politicienilor din Ungaria să nu-şi mai exporte disputele. El a mai spus că, săptămâna viitoare, parlamentarii maghiari din afara Ungariei se vor întâlni la Budapesta cu preşedintele Parlamentului maghiar, Laszlo Kover, dar şi cu ministrul delegat din Ministerul Afacerilor Externe, Zsolt Nemeth, cu care va discuta această problemă. La rândul lor, intelectuali ardeleni precum Adrian Papahagi ori Emil Aluaş au cerut celor implicaţi în această dispută să dea dovadă de mai multă moderaţie. O atitudine asemănătoare a fost adoptată şi de preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, primarul Sibiului, Klaus Iohannis. „Ar face bine să se calmeze şi unii şi alţii, aceste chestiuni nu se rezolvă prin declaraţii ambalate şi dintr-o parte şi din cealaltă. (...) Nu este important cum mi se pare mie (n.r. - arborarea steagului), era mai important cum li se pare diplomaţilor, care puteau rămâne la un limbaj diplomatic între ei şi să nu iasă în public cu acest scandal artificial. După mine, este un scandal artificial, ambele părţi au hiperreacţionat, sunt reacţii disproporţionate, şi de o parte şi de alta", a spus Klaus Iohannis.
Întreaga dispută a pornit după ce prefectul de Covasna a dispus îndepărtarea din sala de protocol a instituţiei a drapelului Ţinutului Secuiesc. Acest gest a fost interpretat de Zsolt Nemeth drept o agresiune simbolică împotriva maghiarilor şi a cerut tuturor primăriilor din Ungaria să arboreze acest drapel.   
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.